De cyberverzekering

Een cyberverzekering beschermt bedrijven tegen financiële verliezen die ontstaan als gevolg van cyberaanvallen. Bijvoorbeeld als gegevens digitaal worden gestolen, of wanneer een systeem door hackers ontoegankelijk wordt gemaakt.

Helaas steeds vaker noodzaak

Klantgegevens, debiteurenbeheer, voorraadadministratie het zijn zo maar wat voorbeelden van gegevens die bij steeds meer ondernemingen digitaal worden opgeslagen. Maar helaas zijn bedrijven tegenwoordig steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Wat kan leiden tot grote financiële verliezen, zoals kosten voor herstel, verlies van inkomsten en boetes.

Als ondernemer zul je je ongetwijfeld bewust zijn van die risico's van cyberciminaliteit. En de vraag is dan ook vaak niet zozeer of je jouw digitale systemen voldoende veilig hebt gemaakt, maar veel meer op welke manier criminelen al die veiligheid kunnen omzeilen en met welke cyberverzekering de financiële gevolgen daarvan opgevangen kunnen worden. 

Preventiemaatregelen

Om schades op dat terrein te voorkomen is het van groot belang om voldoende preventiemaatregelen te nemen, zoals het periodiek updaten van software, installeren van virusscanners, regelmatig copiëren van de databases en bewustwording van medewerkers. 
En mocht het dan toch een keer mis gaan kan het een comfortabel gevoel geven de financiële gevolgen ervan dan af te kunnen wentelen op een verzekeringsmaatschappij. 

Verzekeren

Hoewel het afsluiten van een verzekering geen garantie biedt dat een bedrijf nooit slachtoffer zal worden van een cyberaanval, kan het wel helpen om de financiële gevolgen hiervan te beperken.

Er zijn verschillende soorten zakelijke cyberverzekeringen beschikbaar. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een verzekering die alleen de kosten dekt voor herstel na een cyberaanval, of voor een verzekering die ook dekking biedt voor juridische bijstand en verlies van inkomsten.