Een annuïteitenhypotheek - Is het een goede keuze?

Welke hypotheekvorm heeft jouw voorkeur: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek?

Tegenwoordig kunnen starters kiezen tussen twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De lineaire hypotheek zorgt in het begin voor hogere maandlasten. Alleen al om deze reden kiezen de meeste huizenkopers voor de annuïteitenhypotheek. Wat zijn de eigenschappen van deze hypotheek en is de lineaire hypotheek toch niet de betere keuze?

Wat is een annuïteitenhypotheek?

De maandlasten van de hypotheek zijn onder te verdelen in de aflossingen en de rentelasten. Iedere maand betaal je een gelijkblijvend bedrag. Van dit bedrag wordt eerst de verschuldigde hypotheekrente verrekend. De rest van het bedrag wordt gebruikt voor het aflossen van een deel van de schuld. Na iedere maand verandert de samenstelling van de maandlasten daardoor. In het begin bestaat het overgrote deel van de maandlasten uit hypotheekrente. De totale hypotheek wordt afbetaald gedurende de looptijd van de hypotheek.

Waardoor geeft de annuïteitenhypotheek lagere maandlasten?

In de lineaire hypotheek begin je gelijk met hogere bedragen aan aflossingen. In de annuïteitenhypotheek los je langzamer af op de hypotheekschuld. In de annuïteitenhypotheek heb je vaste maandlasten. In de lineaire hypotheek zakken de maandlasten in kleine stapjes. In de tweede helft van de looptijd geeft de lineaire hypotheek lagere maandlasten dan de annuïteitenhypotheek.

Wat je maandelijks aan de geldverstrekker betaalt blijft gelijk, maar met verrekening van het fiscale voordeel worden de nettolasten wel steeds hoger.​ 

Het fiscale voordeel zakt maandelijks

De betaalde hypotheekrente over de hypotheekschuld kun je aftrekken van het inkomen. Na iedere betaling zakt de hypotheekschuld iets. Hierdoor wordt het bedrag dat je van de Belastingdienst terugkrijgt steeds kleiner. Wat je maandelijks aan de geldverstrekker betaalt blijft gelijk, maar met verrekening van het fiscale voordeel worden de nettolasten wel steeds hoger.

Wat zijn de nadelen van de annuïteitenhypotheek?

Een groot nadeel ten opzichte van de lineaire hypotheek is de langzame aflossing op de hypotheekschuld. In de eerste jaren bestaat het grootste deel van de maandlasten uit hypotheekrente. Na de helft van de looptijd van de hypotheek heb je ongeveer een derde van de hypotheekschuld afbetaald. In kleine stapjes los je wel steeds meer af, maar het gaat langzaam. Per maand blijf je hetzelfde bedrag betalen aan de geldverstrekker, maar de nettolasten stijgen maandelijks door het wegvallen van een deel van de aftrekbaarheid.

De meeste huizenkopers kiezen voor de annuïteitenhypotheek, maar dat wil nog niet zeggen dat deze hypotheekvorm ook voor jou de beste keuze is. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is nog maar een van de te nemen beslissingen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-05-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.